היגיינת מזון

עופות ובשר

קניה
עופות ובשר בקר יש לקנות כאשר הם מאוחסנים במקרר בלבד!
כל בשר עוף/בקר מכיל חיידקים פתוגניים כגון: סלמונלה, קמפילובקטר וכו‘ ואי אפשר להבחין בניקיונו ללא בדיקות מיוחדות. שמירה בקירור מאטה משמעותית את התרבות החיידקים.
עוף/בשר קפוא חייב להיות קפוא בעת הקניה. אם בתוך שקית האריזה יש גבישי קרח ורודים סימן כי המוצר הופשר והוקפא שנית. לא רצוי לקנות מצרך שכזה מאחר ולא ידוע מהי מידת ההפשרה שחלה במוצר ובמשך כמה זמן לא היה המוצר קפוא לחלוטין. כמו כן,יתכן שכתוצאה מההפשרה חל שגשוג חיידקים אשר עלול להוביל למחלות.
חשוב לשים לב לתאריכי התוקף המופיעים ע“ג האריזות לדוגמא: עוף טרי 5 ימים, בשר טחון קפוא / קבב / המבורגר 60 ימים וכו'.מוצר שתאריך התוקף שלו עבר אינו ראוי למאכל.
זכרו, טחינת בשר בקצביה חייבת להיות לעיני הלקוח בלבד. יש לבשל בשר זה ביום הקניה. במידה ואינכם מעוניינים לבשלו באותו היום או לחילופין מעוניינים להקפיא את הבשר, מוטב לקנות בשר טחון שהוקפא במפעל.
טיפול בבית
הפשרת העוף / בשר תעשה אך ורק במקרר.
אין להפשיר ולהקפיא בשנית.
הטיפול בעוף / בשר יעשה בכלים (קרש, סכין) המיועדים לו בלבד.
לאחר הטיפול יש לרחוץ בקפידה את הידיים והכלים על מנת למנוע סכנה של הדבקה משנית.
במהלך העבודה עם מוצרי הבשר/ העוף, אין לעבוד עם מוצרי מזון מוכנים לצריכה על מנת למנוע את הסיכון לזיהום צולב.
אחסון
שימו לב כי תוקפו של המוצר קובע את משך זמן האחסון. עוף/בשר מבושל ניתן לשמור במקרר עד שלושה ימים

דגים

קניה
מכירת דגים מצוננים הינה אך ורק בויטרינה סגורה ללא גישה ישירה של הלקוחות. אסור לגעת בדגים שלא נוקו! מגע עם דגים שלא נוקו עלול לגרום לפצעים קשים בידיים בעקבות דקירה. בעת הקנייה, הדגים חייבים להיות באחד משלושת המצבים:
1. דגים חיים - בתוך בריכת מים, עם מים זורמים או עם אספקת אוויר או חמצן.
2. דגים בקירור - במקרר בתוספת פתיתי קרח. דג טרי באריזה הרמטית אינו דורש כיסוי קרח.
3. דגים קפואים - בתאי ההקפאה.
איך יודעים שהדג טרי?
- העין צריכה להיות שחורה, שקופה ובולטת.
- הזימים חייבים להיות אדומים ולא לבנים וללא ריח קלקול.
- קיר הבטן גמיש.
- הקשקשים צריכים להיות דבוקים חזק.
- דג קפוא תקינותו נבדקת רק לאחר הפשרת הקרח לפי הצבע והריח.
דג חי או מצונן יש לקנות רק אחרי ניקיונו על ידי המוכר (מקשקשים, סנפירים, זימים וקרביים).
אחסון
אם רוצים לשמור דג טרי למשך יום-יומיים יש לאחסנו בחלק הקר ביותר של המקרר.

ביצים

חשוב לדעת
ביצה שלא טופלה כראוי עלולה לגרום לצרות רבות - חיידק הסלמונלה עלול להימצא בקליפת הביצה או בחלבון ולגרום למחלה בדרכי העיכול שמלווה בחום גבוה, הקאות ושלשולים ורגישים לה בעיקר תינוקות וקשישים. התפתחות החיידק תלויה בטמפרטורה, בזמן ובתנאי אחסנת הביצה.
קניה
יש לקנות ביצים רק ברשתות שיווק, בחנויות ממוזגות או כשהן מאוחסנות במקרר.
יש לוודא שעל האריזה יש סימון הכולל את שם תחנת המיון, כתובתה ותאריך אחרון לשווק.
אין לקנות ביצים בשווקים פתוחים וחנויות לא ממוזגות.
אין לקנות ביצים ללא סימון.
אין לקנות ביצים סדוקות או שבורות, מזוהמות או כאלה אשר נשטפו.
טיפול
אפשר להשתמש בביצים רק אחרי טיפול של מעל 65 מעלות צלזיוס.
ביצים שבושלו ולא נאכלו יש להחזיר למקרר.
יש למנוע מגע בין ביצים שבושלו לאלה שלא בושלו.
מאכלים המכילים ביצים שלא עברו בישול יש לאחסן במקרר עד לשימוש (מיונז, מוס, קרמים). אין להשתמש בביצים סדוקות או שבורות.
מומלץ לשטוף היטב את הידיים לאחר שבירת הביצים ולפני המשך הבישול.

אחסון יש לאחסן את הביצים במקרר ולהוציאן מהמקרר אך ורק סמוך לשימוש בהן.